Top

W ostatnim wpisie pisałam o tym czym są tapas, ich historię, miasta gdzie dalej podawane są za darmo do napojów oraz wymieniłam te najbardziej popularne rodzaje tapas.

TUTAJ możecie przeczytać ten wpis.

Casa Jaime (Carrer del Consell de Cent, 222)

Pyszne tapasy. Polecam kurczaka w sosie musztardowo miodowym, kalmary, sepię i bakłażana w miodzie (kocham!).  

La Bodega d’en Rafel (Carrer de Manso, 52)

Tapasy w towarzystwie lokalsów – patatas bravas, croquetas, różne typy tortilli i inne. 100% hiszpański klimat, trochę brudno, serwetki na podłodze – jest taka zasada w Hiszpanii – czym brudniejsza podłoga, tym lepsze jedzenie.

Bar Mundial (Plaça de Sant Agustí Vell, 1)

Znajdujący się w dzielnicy El Born, z zewnątrz nie wygląda zachęcająco, ale zdecydowanie jest miejsce, które należy odwiedzić. Polecam spróbować – pimientos de Padrón, ośmiornicę po galicyjsku. Duże porcje i adekwatne do to tego ceny.

Croq & Roll (Travessera de Gràcia, 233)

Wariacje na temat krokietów, które są klasycznym, hiszpańskim tapasem. Próbowałam też patatas bravas i tortilla de patats i oba dania były smaczne

Sol Soler (Plaça del Sol, 21)

Tapasy, dużo opcji vege. Mi do gustu przypadły najbardziej jamon serrano, pan con tomate, hummus, pimientos de padron, sałatka z cous cous, patatas bravas (moim zdaniem najlepsze w mieście!).

Bar znajduje się na Plaça del Sol – jest to wielki plac, gdzie wieczorami siada się na ziemi, lokalesi grają na gitarze, tam jest taka atmosfera, że tego nie da się tutaj opisać nawet w elaboracie na 1026353 słów, to trzeba poczuć

Bar Jai-ca (Calle Ginebra, 12)

Klimatyczny bar przy plaży Barcelonetta. Obsługa nie porozumiewa się w języku angielskim. Polecam owoce morza – zwłaszcza ośmiornicę i navajas (owoce morza, które wyglądają jak scyzoryki).

Cerveceria Catalana, Ciudad Condal, Vinitus 

Trzy restauracje tego samego właściciela, bardzo podobne menu. Polecam tapasy w postaci: tortilla de patatas, jamón serrano, croquetas con jamon, szparagi z grzybami i wszystkie owoce morzą, które są świeżutkie.

Jest to dość turystyczne miejsce, ale jakoś jedzenia jest BARDZO dobra. Moja rodzina była zachwycona za każdym razem jak ich tam zabrałam.

El Vaso de Oro (Carrer de Balboa, 6)

Szczerze powiedziawszy jest to jedyne miejsce, w którym byłam tylko raz, bo odkryłam je jak już wyprowadzałam się z Barcelony. Pyszne tapas, super jakość. Jadłam karczchy, krokiety, patatas bravas, morcilla (hiszpańska kaszanka) oraz kalmary i wszystko było pyszniutkie.

Jeżeli miałabym wybrać moje ulubione miejsca na tapas w Barcelonie to zdecydowanie byłyby to:

  • Sol Soler ze względu na klimat miejsca i położenie w najfajniejszej dzielnicy Gràcia. Byłam w tym barze 100+ razy i tapasy są zawsze mega pyszniutkie.
  • La Bodega d’en Rafel – ze względu na 100% hiszpański klimat i obsługę
  • Casa Jaime – ze względu na top of the top jakość, jest to miejsce zupełnie inne niż dwa poprzednie, dużo bardziej nowoczesne, ale ich kurczak w sosie musztardowo-miodowym czy bakłażany w miodzie, to jest niebo!

napisz komentarz